Vlaamse piloot redt aapje uit de klauwen van stropers: schattige (maar droevige) beelden gaan de wereld rond

De Vlaamse piloot Anthony Caere heeft een kleine chimpansee gered in het Virunga National Park in het oosten van Congo. De beelden van zijn vijf uur durende vlucht naar het dierenopvangcentrum gaan razendsnel de wereld rond. “Het ziet er schattig uit, maar dit is eigenlijk een heel droevig verhaal”, zo reageert de piloot.

mrra

LEES OOK. (+) Bushpiloot Anthony Caere: “Ik ben niet meer bang van de dood, want ik ben eventjes dood geweest”

Het had niet veel gescheeld of de kleine chimpansee Mussa was in de handen gevallen van een stroper, die al enkele krokodillen, apen en schildpadden in de regio had buitgemaakt. “We hebben meteen actie ondernomen en konden de stroper op heterdaad betrappen”, vertelt de piloot aan VTM Nieuws.

De snelle reactie was cruciaal, want om zo’n babychimpansee te pakken te krijgen, moeten de stropers heel de familie uitmoorden. Maar daar maken de jagers zich niet druk om, ze denken vooral aan de winst. Een jonge chimpansee kan immers zo’n 20.000 euro opleveren op de zwarte markt.

Nieuwe thuis

Anthony en het team van vrijwilligers moesten op zoek naar een nieuwe thuis voor het aapje, die ze ‘Mussa’ doopten. “We hebben de baby naar zijn nieuwe thuis in Lwiro Primates gevlogen”, schrijft Caere op zijn Instagramprofiel. Het diertje draaide zelfs mee aan de knopjes in het vliegtuig. “Een goede piloot”, lachte Anthony, die onderweg zelfs even wat luizen uit de vacht van de kleine chimpansee plukte, zoals vrienden in de apenwereld dat doen.

“Het ziet er misschien schattig uit, maar eigenlijk is dit echt erg. Hij zou bij zijn mama moeten kunnen zijn!” schrijft Anthony nog. Maar hij is natuurlijk heel opgelucht dat ze zo snel een nieuwe thuis voor de chimpansee hebben gevonden. “Dat is allemaal de verdienste van het hele team. Dit is hoe we onze natuurparken conserveren.”

Stroperij groot probleem: Belgen helpen

In het Virungu National Park zijn er dagelijks talloze vrijwilligers in de weer om stroperij tegen te gaan. Die regio wordt immers geplaagd door mensen die munt willen slaan uit zeldzame diersoorten. Onder leiding van de Belgische prins Emmanuel De Merode werkt Caere daar al vier jaar mee om de dieren in het reservaat een veilig leven te geven.

Piloot Anthony Caere komt misschien bekend voor: de man speelde immers een rol in de documentairereeks ‘Flying Doctors’ op één. Daarin was te zien hoe hij als piloot met vijf Vlaamse hulpverleners over het Virungapark in Oost-Congo vloog om mens en dier te helpen. In april 2017 raakte hij nog zwaargewond na een vliegtuigcrash, maar nu is hij opnieuw aan het werk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen